Mijn lees- en kijktips
Op deze pagina vind je informatie over artikelen en boeken die ik graag adviseer aan mijn cliënten. Ook documentaires met interessante onderwerpen gerelateerd aan mijn specialisaties.
Het boek ‘Goed gevoel, emoties als medicijn’, van P. Loomans
Deze coach en zen monnik legt helder uit welke basisgevoelens we hebben en waarom ze belangrijk voor ons zijn. Elke emotie is een boodschapper. Het boek is ook nog eens prachtig geïllustreerd en makkelijk leesbaar.
Op 24 juli 2021 verscheen in de Volkskrant een artikel nav een interview met Hoogleraar Seksuologie Ellen Laan.
“Er ligt in de slaapkamer nog altijd veel te veel focus op penetratieseks.” Ellen Laan legt in haar artikelen een aantal hardnekkige misstanden uit op het gebied van seks die zij in haar loopbaan veel tegenkomt in haar spreekkamer. Zij heeft veel onderzoek gedaan o.a. naar vrouwelijke opwinding en hoe het werkt en dat komt ook aan de orde in het interview.
Aanbvolen links:
Ellen Laan op NPO1 over meer gelijkheid in bed.
Meer over Ellen Laan.
Het Boek “de Fontein” van Els van Steijn, over het systemische gedachtengoed.
Het valt mij op dat dit boek veel gelezen wordt. Men is er over het algemeen enthousiast over, omdat het helder en goed verwoord wat systemisch werk en opstellingswerk in houdt en voor je kan betekenen. Ik ben er onlangs in begonnen en kan dit onderstrepen, al heb ik ook wat moeite met de stelligheid waarmee sommige dingen beschreven worden.
In het oktober nummer van de Psychologie van 2020, staat een artikel: ‘Er is zoveel meer te voelen dan je denkt.’
Dit artikel beschrijft wat voor nuances er zijn binnen onze basisemoties en geeft daar woorden aan. Het zou je meer zicht op je gemoedsgevoelens kunnen geven en helpen je daar beter in te uiten.
De documentaire “Mijn seks is stuk” van Lize Korpershoek ( 2019), een jaar later stond er een artikel in het zomerboek van Linda/meiden.nl.
Zij vertelt in de documentaire zeer eerlijk over hoe de seks in haar relatie niet loopt, dat ze denkt dat ze de enige is en denkt dat er met haar iets mis is. In het artikel een jaar later in de Linda/meiden, kijkt ze terug op de impact van de docu en de vele reacties die ze kreeg van kijkers over de herkenbaarheid. Maar ook dat het mensen geholpen heeft er opener over te durven spreken. Het maken van de docu heeft haar van perspectief doen veranderen: van ‘Er is iets stuk aan mij, naar ik en mijn vriend hebben andere behoeftes en dat is normaal en daar kun je mee leren omgaan. En dat seks meer is dan er moet een piemel in’.
Het Boek ‘Kom als je zelf’ van E. Nagoski.
Het beste en meest volledige boek over seks, wat mij betreft ( en ik best veel gelezen over dit onderwerp). Ze legt uit hoe opwinding werkt, welke factoren een rol spelen; dat je bijvoorbeeld een rem- en een gaspedaal hebt en dat het handig is om die van jezelf en je eventuele partner te kennen. Zo komt ook het belang van de context, en hoe bepaald die is, uitgebreid aan de orde.
Sunny Bergman heeft veel gemaakt voor tv over lichamelijkheid en seks.
Het zijn mooie en interessante programma’s die je mogelijk een andere kijk geven op je visie, betekenisgeving en je waarden en normen tav seks. Al die programma’s helpen je in meer of mindere mate om je context en perspectief van seks te doen veranderen. Zodat je mogelijk meer in contact komt met de mogelijkheden ipv beperkingen.
2003 Hollands Doc ‘Beperkt houdbaar.’
2013 3Doc ‘Sletvrees.’
2018 denk ik en laatst herhaald; ‘Sunny side of seks.’
2019 of 20 ‘Tent & seks.’
Het boek ‘Haptotherapie theorie en praktijk’ van Els Plooij.
Er zijn een aantal boeken geschreven over Haptotherapie, Ik raad je deze wat specifieker aan omdat het, zoals de titel al doet vermoeden, een goed beeld geeft van de theorie / het gedachtegoed waarop haptotherapie gebaseerd is, en hoe dat er in de praktijk uitziet. Een wat verhalender boek is dat van Bob Boot ‘Haptonomie, een kwestie van gevoel’. En een aanrader als je meer wilt weten hoe je haptonomie en zijn fenomenen tegenkomt in het leven van alle dag, dan kun je het boek van D. Gerritse, ‘Over kleine dingen.’
Het boek ‘Patronen doorbreken” van Gender, Jacob & Seebauer.
Dit boek beschrijft heel mooi het gedachtegoed van Schematherapie en de Transactionele Analyse. Het geeft je inzicht over hoe je met jezelf omgaat. Want hoe er met je ‘ge-ouderd’ is, zo ga je vaak ook met je zelf om. Zo ontwikkel je patronen waarin je je gedraagt. Bijvoorbeeld als je in een omgeving bent groot gebracht waar oordelen snel om je oren vlogen dan ben je vaak ook oordelend naar je zelf.